Tip: brigády na léto 2015


Brigáda na léto v kavárně

Letní sezóna je v plném proudu, brigády se zdají být už rozebrané. Nebo ne?

Tip: Jak najít letní brigádu uprostřed prázdnin?

Zkuste hledat podle klíčových slov (brigáda, výpomoc), nikoli podle typu práce (výpomoc, krátkodobá práce, brigáda).

Hledejte → brigády a výpomoci v ČR  ← podle klíčových slov. Hledejte tam, kde to není na první !

Samozřejmě si můžete upřesnit lokalitu, abyste hledali jen brigádu poblíž svého bydliště.

A pokud zrovna žádnou vhodnou brigádu nenajdete, nezoufejte. Zadejte svůj mail a budete získávat aktuální brigády dle vašeho zadání na e-mail. E-mail s novými brigádami přistane ve vaší schránce každý den, pokud nějaká nová práce přibude.

nabídky práce a brigády na e-mail

Na co si dát pozor při sjednávání brigády

  • Můžete pracovat až od 15 let a zároveň musíte mít ukončenou základní školu včetně prázdnin (tzn. můžete pracovat až od 1. září).
  • Pokud je vám méně než 18 let, nesmíte pracovat přesčasy (víc než 8 hodin denně) ani v noci, za týden můžete odpracovat maximálně 40 hodin a nesmíte dělat rizikovou práci.
  • Mladiství musí mít od lékaře Potvrzení zdravotní způsobilosti. Pro práci v noci je třeba jít další potvrzení od lékaře.
  • Ač to není dle zákona povinné, trvejte na písemné smlouvě, obzvlášť pokud byste měli výplatu dostat až na konci měsíce. Někteří vychytralí zaměstnavatelé zneužívají neznalosti brigádníků a těžko se z nich potom bez smlouvy cokoli vymáhá. Ve stručnosti, smlouva musí obsahovat kdo s kým tuto smlouvu uzavírá, druh práce, odměna, podpisy vás i zaměstnavatele (resp. oprávněné osoby za něj jednat), případně i další specifikace práce. Buď se uzavírá pracovní smlouva nebo pro krátkodobé práce spíše dohoda o provedení práce.

Jelikož se česká ekonomika opět rozjíždí, mělo by být hledání brigády o trochu jednodušší, než loni.

Držíme palce, ať vám nějaká pěkná brigáda vyjde!