5 kroků, jak získat lepší práci


Hledání zaměstnání

Určitě každý den odesíláte své životopisy na jednu i druhou stranu, obcházíte pracovní pohovory ve skvěle padnoucím elegantním oblečení, snažíte se udělat na příjímacího pracovníka co nejlepší dojem, natrénovali jste si perfektní stisk ruky. Co však můžete pro získání Vaší vysněné práce ještě udělat navíc?

1. Pracujte na sobě

Nikdy není pozdě na to zdokonalit se a učit se novým věcem. Neustále si doplňujte informace o oblasti, ve které pracujete, sledujte nové trendy. Váš nový zaměstnavatel to ocení. Necítíte se „pevní v kramflecích“ v oblasti PC, nebo pokulháváte v angličtině? Změňte to! Vaše cena na trhu práce se zvýší a vy se nebudete bát dalšího pracovního pohovoru a otázky: „Ovládáte dobře Excel a Access?“.

2. Buďte proaktivní

Toužíte již léta po práci v nějaké konkrétní firmě? Sledujete dlouho podnik, kterému fandíte a rádi byste se připojili do jejich týmu? Zrovna nikoho nehledají? Nevadí! I přesto si zkuste domluvit schůzku s personalistou či jiným přijímacím pracovníkem. Pokud není tato možnost schůdná, vezměte svůj životopis a jděte tam. I kdybyste jen přinesli své CV a nechali ho v podniku, máte rázem plusové body navíc za aktivní dravý přístup. Jistě si na Vás vzpomenou, až budou někoho nového hledat.

3. Ukažte své zájmy

Rádi lezete po horách? Lyžujete? Čtete? Nebojte se do svého životopisu uvést i své záliby a hobby. Některé firmy se dívají i na to, jak zapadnete do jejich kolektivu, jak se budete účastnit teambuildingu, jaký jste povahový typ člověka.

4. Zkontrolujte veřejné informace o sobě

Jistě máte účet na Facebooku, na Twitteru i na dalších sociálních sítích. Dejte si však dobrý pozor na to, co o sobě veřejně publikujete. Připravte se, že si Vás personalisté prověří i z této stránky a vyhledají si Vaší osobu na internetu. Určitě nechcete, aby našli nějaké nelichotivé fotky z Vaší poslední party, když se snažíte vypadat jako spolehlivý a seriozní pracovník. Na druhou stranu fotky z dovolené či aktivně strávených výletů Vám jistě přinesou body navíc.

5. Nepodceňte přípravu na pohovor

Na pohovor se opravdu pečlivě připravte. Odpovězte si doma na všechny záludné otázky, které většinou personalisté pokládají. Sepište si smysluplné důvody, proč chcete na poptávané pozici pracovat. Ujasněte si Vaše klady a zápory, přičemž zkuste vynechat známá klišé. Nebojte se na oplátku zeptat, třeba na bližší informace o náplni budoucí pozice nebo místě výkonu práce, ukážete tím zájem.