Jaká je nabídka práce a co lidé hledají?

Nezaměstnanost se v roce 2018 dostala na své historické minimum. Poptávka po zaměstnancích významně převyšuje nabídku. Proto jsme se rozhodli pro takovou menší analýzu nabídek práce od počátku roku 2018 do září 2018. Pro analýzu jsme použili náš portál  kdejeprace.cz. Zjistili jsme celkem zajímavé informace. Pojďme se na ně podívat.

Top 10 nejčastěji hledaných zaměstnání

  1. Brigáda nebo výpomoc
  2. Účetní
  3. Administrativa
  4. Personalistika
  5. Řidič
  6. Učitel
  7. Daňový specialista
  8. Marketing
  9. Prodavačka
  10. Servírka

Nejvíce hledaným výrazem se staly brigády a různé výpomoce, které tvořily 83 % ze všech hledaných výrazů. Je zajímavé, jak moc jsou brigády vyhledávané, což jen potvrzuje nízkou nezaměstnanost, jelikož brigádu můžete vykonávat i při klasickém zaměstnání na DPP. Brigády jsou samozřejmě oblíbené u studentů.

Při pohledů na top desítku, vyčteme jednu zásadní věc. Ve výčtu není ani jedno řemeslné povolání. Většina prací se odehrává v kancelářském prostředí. Jak se liší nabídka řemesel od klasických povolání? Jaká je realita jsme pro Vás zjistili v následujícím odstavci.

Jaká je reálná nabídka?

Trochu podrobněji jsme prozkoumali počet nabídek nejhledanějších prací a počet nabídek řemeslných prací. Říká se, že je nedostatek řemeslníků. Tomu by také měl odpovídat počet nabídek práce.

Mezi obory, kde je nabídka práce nejpočetnější a překračuje tisícovku patří: 

Nedostatek uchazečů a zájmu o řemesla je znát i na platovém ohodnocení, které neustále stoupá. Firmy nabízejí např. zámečníkům 190 kč/hod. nebo zedníkům i 30 tisíc za měsíc.

Oproti tomu nabídka brigád není tak vysoká ač je na prvním místě ve vyhledávání. Ovšem v předvánočním období nabídka brigád rapidně poroste a může se až zdvojnásobit. Především u obchodů, e-shopů a zásilkových služeb. Zvyšovat se bude i finanční odměna.

Takže jestli si chcete trochu přivydělat, před Vánoci toho můžete dobře využít.

Kde lidé hledají práci?

Zájem o pracovní nabídky podle krajů

Absolutním a také očekávaným vítězem je Praha, kde lidé hledají práci, ale také nabízí nejvíce pracovních příležitostí. Nabízí také nejvíce brigád.

Při pohledu na graf lze obecně říci, že v západních čechách lidé hledají méně než v ostatních částech republiky. Jedním z důvodů může být nabídka práce v Německu, kam češi stále raději odcházejí pracovat. Práce ve Slovensku nebo v Polsku již tak populární není.

V roce 2017 byla situace obdobná, nejhledanější byla Praha společně se středočeským krajem a dále pak Moravskoslezský kraj.

I nadále se očekává nárůst mezd a snižování nezaměstnanosti, ale jak to bude doopravdy, to se můžeme nechat překvapit.

Závěrem přejeme všem, kteří využívají našeho portálu, ať najdou svého vysněného zaměstnance či zaměstnavatele.